SPILLING THE BEANS: THE BARREL-AGED COFFEE TREND
AGED MET FIJNE WIJN
Koffie rivaliseert vandaag de dag met wijn en whisky en vestigt zich als een verrassende nieuwkomer in het assortiment dranken dat met de jaren beter wordt. Terwijl ambachtelijke koffie onlangs in de schijnwerpers is komen te staan, heeft de toenemende populariteit van de consument bijgedragen aan de bloeiende scène van koffie op vat. Ooit gereserveerd voor wijnen en likeuren, ziet deze trend nu poreuze groene koffiebonen die in oude vaten worden geplaatst die eerder werden gebruikt om sterke drank te huisvesten. Dit proces wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Zuid-Amerika en duurt twee tot acht weken, zodat de bonen de smaak en het aroma volledig kunnen opnemen uit de bijbehorende alcohol. Hoewel het mengen van alcohol en koffie geen buitenlandse praktijk is, vereist de toepassing van zo'n onorthodoxe techniek een hogere waardering die past bij de meer veeleisende smaakpapillen van de hedendaagse koffieconsumenten.
OP RIJPE OUDE LEEFTIJD
Het lastigste voor barista's die deze aanpak hopen te perfectioneren, is het matchen van de koffiesoorten met complementaire vataroma's, om er uiteindelijk voor te zorgen dat de alcohol de koffie verbetert in plaats van de smaak te overweldigen. Een veel voorkomende tegenvaller is echter het onvoorspelbare karakter van het hout van de ton, omdat ze gevoelig zijn voor verzachtende omstandigheden zoals weersomstandigheden. Als klanten nu selectief zijn, moeten barista's die eigenschap verdubbelen, omdat ze verantwoordelijk zijn voor het selecteren van de juiste soorten bonen om te doordringen. Hoewel niet noodzakelijk, maar aak wel het geval is: een algemene vuistregel voor het met de hand plukken van deze bonen zou zijn om te kiezen voor bonen vol van smaak en een lage zuurgraad, waardoor ze naarmate ze ouder worden goed gestructureerde smaken kunnen ontwikkelen.
HET REGEREN VAN DE BRANDING
Nadat deze praktijk is toegepast en de bonen zijn gebrand, is de resulterende koffie meestal complex, met tonen die resoneren met de drank van het vat minus de alcohol. Afhankelijk van de gekozen bonen variëren de overkoepelende smaken van een subtiele, zachte rokerigheid tot geurig en scherp uitgesproken. Ook de likeuren spelen een grote rol bij het beïnvloeden van de nuance in het koffiepalet. Helderdere alcoholen zoals wijn en rumkoffie krijgen vaak een zoeter, frissere afdronk, terwijl robuuste likeuren zoals whisky en bourbon de neiging hebben om houtiger noten te verzamelen met hints van karamel en chocolade. Ongeacht smaakvoorkeur, noch barista noch klant kan ontkennen hoe deze wetenschappelijk nauwkeurige methode de kunst van het koffievakmanschap effectief heeft veranderd.
RECEPT : THE AGED BEAN
Ingredients:
- 10 ml MONIN Orange Spritz syrup
- 30 ml cold brew concentrate of barrel-aged coffee beans
- 30 ml Grand Marnier
- 15 ml Riesling
Garnish:
- Grapefruit peel
Winkelwagen
Wholesale
Voor Wholesale stuur ons een mail en we nemen z.s.m. contact met u op.